Analiza NBA drafta 2010

Svijet vrhunskog sporta težak je i okrutan. Vaš posao stalno je ugrožen i morate svakodnevno biti na najvišoj razini želite li ga zadržati. On je stresan i emocionalan, kako zbog očekivanja okoline tako i zbog goleme količine love koja se u njemu okreće. Teško da postoji fizički naporniji posao, posao koji vas tjera da igrate s jednom nogom i ukočenim leđima, posao zbog kojeg na kraju karijere 30-godišnjaci imaju iznurena i iscrpljena tijela 60-godišnjaka. To je beskrupulozan posao na kojeg morate dolaziti čak i ako vam se dijete bori za život u bolnici ili ako ste upravo pokopali roditelje. Istina, sportaši su prebogato nagrađeni novcem i slavom za igranje jednostavnih dječjih igara, oni dobijaju milijune za ubacivanje lopte u obruč, hvatanje, skakanje i trčanje i zato ih uvijek gledamo kao povlaštenu kastu, pljujemo ih kad im ne ide i uživamo ih kritizirati, no unatoč lovi njihov posao je težak i okrutan.

Teško da postoji okrutnija noć od NBA drafta. Stotinjak klinaca, naivnih kako samo tinejdžeri znaju biti, razmaženih golemom pažnjom kojom su obasipani na koledžu te noći će saznati u kojem će gradu provesti svoju mladost. Nema tu izbora niti slobode – ukoliko te dopadne da igraš u pripizdini poput Oklahoma Citya ili da živiš u arktičkim predjelima Minneapollisa to je to.* Ekstaza i sreća igrača koji su birani ranije nego su mislili teško da se može mjeriti s razočarenjem i tugom klinaca koji iz picka u pick tonu na draftu da bi bili izabrani u drugoj rundi, što se opet ne može mjeriti sa suicidalnom depresijom ljudi kad shvate da nisu izabrani na draftu.

*Osim ako nisi Ricky Rubio. Onda si fino možeš zagladiti kosicu, raspaliti osmjeh od 300 watta i svijetu objaviti da ti je draže sunčati guzicu na ulicama Barcelone.

Svejedno, svi ti igrači na draft dolaze s nadom i s očekivanjima. Oči su im širom raširene, svi ih obasipaju lijepim riječima, njihove majke rupčićima pokrivaju oči dok im djeca obećavaju kupovinu kuća, dvoraca i vila, navijači im kliču* i sve se čini sjajnom. Noć drafta je također noć nade, dovoljno debele da od očiju sakrije svijet surove stvarnosti. Tako je bilo i ove godine.

*Osim ako ih ne biraju New York Knicksi. Onda se može čuti samo jedan zvuk. Buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!

David Stern polako je izišao na podij s onim iritantnim smješkom zbog kojeg bi ga najrađe opizdili ciglom po glavi. Sva sreća pa su ga ljudi u MSG-u izviždali gore nego što bi izviždali Poncija Pilata na susretu mladih katolika. Čak ni spominjanje prvaka Lakersa nije primljeno s više mržnje i prezira, iako ih je Stern na par sekundi obrlatio kad im je uputio jedan negativni kompliment koji tako dobro prolazi kod rulja ovih dana. Draft je bio otvoren, a prvi na potezu bili su momci iz glavnog grada.*

*Samo da bude jedna stvar jasna, nisam stavio momčadi koje su ekšli birali igrače nego ekipe u kojima su ti igrači završili. Jednostavnije je. Samo me strah da nešto ne zaboravim. Nema veze, imajte milosti.

Prva runda:

1. pick: John Wall – Washington Wizards

Bez iznenađenja Wizardsi su izabrali Johna Walla, što smo ionako sve znali, baš kao što već sve znamo o ovom playu iz Kentuckya. Užasno brz, sjajan dribling, odličan pregled igre u tranziciji, neučinkovit u punim napadima u kojima često gubi loptu. Wall je, uz Cousinsa, igrač s najviše potencijala na draftu i zato je biran prvi. No, Wizardsi sad imaju mali problemčić – Arenas teško da može igrati dvojku, naročito u obrani. Na bekovima dakle imaju Millera (koji najvjerojatnije odlazi u free agencyu), Younga (kojeg su bezuspješno probali trejdati), Hinricha (kojeg su dobili đabe iz Bullsa), Arenasa i Walla. Ukoliko se žele riješiti Gilberta, a sigurno je da žele, morat će uključit i Bijelu kuću i zgradu Kongresa u taj paket. Najbolja šansa su im Knicksi, ako ne uspiju dovest pravog playa, ili Netsi, ukoliko se nekako riješe Harrisa.

2. pick: Evan Turner – Philadelphia 76ers

Phila je pokupila igrača koji će najvjerojatnije biti rookie godine, igrača koji može igrati na tri pozicije i igrača koji nije bio baš najbolji izbor za Philu. Mislim, tip igra slično ko i Iguodala, a Phili bi prije trebala četvorka poput Favorsa. No, ne možeš ignorirati Turnerovu sjajnu predstavu na koledžu i sposobnost da odma igra na visokoj razini. Sixersima to treba budući da su lani imali slabu posjećenost i još slabije rezultate.

3. pick: Derrick Favors – New Jersey Nets

Netsi su izgleda skužili da nitko od Bosh/Amare/Boozer terceta ne namjerava provesti dvije godine u industrijaliziranoj pustinji Jerseya s ekipom koja je uvjerljivo osvojila zadnje mjesto u ligi. Favors je atletski najnadareniji visoki igrač na draftu (iako Cousins ima impresivnije tijelo, što se širine i visine tiče), malo je sirov no bolje pristaje Brooku Lopezu nego što luđačka košulja pristaje Ronu Artestu. Pametan pick za Netse.

4. pick: Wesley Johnson – Minnesota Timberwolves

Wolvesima je trebalo krilo, krilo su i uzeli. Wes je spreman za igru u NBA-u, solidan je igrač, ali ima već 23 godine i teško da će više napredovati. Naravno, David Kahn si ne može dopustiti kockanje budući da je tip napravio milijardu kretenskih poteza otkad je postao GM u Minneapolisu, ali nekako mislim da im je bilo bolje da su se kockali s Cousinsom, budući da se već duže vrijeme namjeravaju riješiti Lovea ili Jeffersona. Votever. Svijet u kojem bi Wolvesi bili na vrhu lige bi bio jako, jako čudan svijet.

5. pick: DeMarcus Cousins – Sacramento Kings

Nije da svijet i ovako nije jako čudan. Kingsi su ovim pickom uzeli igrača koji je po potencijalu sličan jednoj legendi kluba – Chrisu Webberu. Istina, Kingsi nisu picknuli C-Webba, no na njegovom primjeru dobro znaju kako je frustrirajuće u ekipi imati supertalentiranog igrača koji jednostavno ne može ispuniti taj svoj pusti potencijal. „People see me as a monster, but I’m just a kid who likes to have fun“, izjavio je DeMarcus nakon što je pickan, što baš i nije dobra stvar. Svi znamo kako bi momak bio prvi pick da nije tih njegovih mentalnih problema, visok je i jak, sjajan je skakač, ima čak i nekakvu leđnu tehniku i iz aviona se vidi da je zvijer, no Kingsi nisu baš dobar klub za njega. Zašto? Odgovor slijedi u drugoj rundi.

6. pick: Ekpe Udoh – Golden State Warriors

Prvo pravo iznenađenje drafta. Ekpe je četvorka koja može igrati centra, brz je i skočan, odličan je bloker, ali u napadu je truba. Dobro će se uklopiti u run ‘n’ gun Warriorsa jer može trkom pokriti čitav teren, ali njegov bi pick mogao naživcirati Anthonya Randolpha, koji je supertalentiran ali prilike dobija na kapaljku, i Biedrinsa koji je ionako iznerviran zbog ozljeda. Ne znam, ne sviđa mi se ovaj pick, iako je vrijeme pokazalo da je na draftu bolje uzimati igrače koji jednu stvar mogu raditi kako spada (blokiranje), nego sve one sirove igrače pune potencijala. BTW, samo da kažem da OBOŽAVAM novi logo Warriorsa, jednostavan, lijep, retro, sa sjajnom kombinacijom boja. Ionako su mi ta NBA loga prekičasta i prekričava, iako znam da to ljudi vole. Šta se može.

7. pick: Greg Monroe – Detroit Pistons

Zanimljiv izbor za Pistonse. Ja obožavam Monroea. Tip je relikt prošlosti, četvorka koja zna kako igrati leđima preka košu i dijeliti asistencije i s low posta i s high posta. Monroe osim toga zna kako progalopirati kroz reket i nekako ubaciti loptu horokom od table. Da je ovo 1978. godina bio bi izabran prvim pickom drafta. No ne znam da li je Monroe pravi tip za Pistonse, čisto zbog prošlogodišnjeg katastrofalnog poteza kad su likovi dali zilijune dolara Gordonu i Villanuevi. Pistonsima treba tvrdi defanzivac koji se trudi i nikad ne staje, igrač poput Joakima Noaha, a ne mekana četvorka koja, uz sav svoj talent i finesu, nije dominirala u koledž utakmicama nego je nestajala s terenea po pet do deset minuta. Monroe bi u nekom drugom timu bio rubni All Star, uvjeren sam u to, no nekako mislim da će ga ova momčad Detroita progutati. Nadam se da sam u krivu.

8. pick: Al – Farouq Aminu – Los Angeles Clippers

Ovaj potomak nigerijskih prinčeva šokirao je svijet. Ne zbog picka Clippersa koji su uzeli ono što im se nudilo, krilo koje može igrati krilnog centra i koji će svoj doprinos prije svega davati u obrani, nego svojim izborom naočala. Geek chic polako ulazi u NBA, što nam je Dwyane Wade u više navrata demonstrirao, a Aminu je sinoć izgledao kao najveći crni fan Buddya Hollya ili kao stariji brat Stevea Urkela. Ne znam koliko je on dobar pick za LA budući da igra na istim pozicijama kao Griffin, ali ljudi su igrali na sigurno. Ipak mislim da bi Xavier Henry bio bolji izbor na ovoj poziciji pošto momak može igrati čisto krilo, što Clippersima najviše treba.

9. pick: Gordon Hayward – Utah Jazz

Pravi mormonski pick koji će oduševiti bijele fanove u Salt Lake Cityu. Hayward je pametan dečko koji kuži košarku, ali nit je bogznakakav atleta, nit ima neki supersjajan šut izvana. Na žalost, čini se kako će momak dobar dio svoje mladosti provesti grijući klupu, što nije čudno budući da polovica njegovih highlitsa uključuje ispucavanje slobodnjaka. Utah je imala puno širi izbor, ali uzeli su bijelca. ‘Ko im je kriv.

10. pick: Paul George – Indiana Pacers

Kad za 10 godina budemo pričali o ovom draftu uvjeren sam da će George biti među tri najbolja igrača ove generacije. Istina, Pacersi su se nadali ubosti Haywarda koji u Indiani ima status božanstva, ali sreća im se nasmiješila pa su uzeli tri puta boljeg igrača. Znam, pripadnici Ku Klux Klana sigurno su razočarani, ali šta se može, zaboravit će na to nakon par zapaljenih križeva. Enivej, George ima samo 19 godina. Već sad ima jedan od najboljih šuteva na draftu, pokretan je, može zakucati, solidan je u obrani, a jedini razlog zašto je pao ovak nisko jer je igrao u slaboj ekipi u kojoj nije imao neke prelude brojke. Najzanimljivija stvar je što su Georga prije drafta najviše uspoređivali s Dannyem Grangerom. Uvjeren sam kako će Larry Bird trejdati Grangera za nekog playa, najvjerojatnije će ga spičit u Netse za Harrisa*, što će Netsima omogućiti da za siću dovedu Arenasa, ukoliko nitko ne navrati u njihov klub za vrijeme prijelaznog roka. Treba li reći da obožavam ovaj pick? Ne. Okej, idemo dalje.

*O čemu se već pričalo za vrijeme drafta, no taj trejd je propao jer su Pacersi tražili treći pick.

11. pick: Cole Aldrich – Oklahoma City Thunder

Sramotna prodaja Sonicsa najveća je NBA tragedija u zadnjih 10 godina.* Ne mogu vam opisati koliki bi mi bio gušt gledati Duranta i ekipu u drugoj najdražoj momčadi lige; u onim prekrasnim zeleno-žutim dresovima. No, što je tu je, OKC također ima lijepe dresove, a ovo je bolja momčad od svih ekipa koje su ikad igrale u ligi, da, bolja od one s Paytonom i Kempom koja se probila do finala lige da bi izgubila od Bullsa. Jeftino su se dokopali Aldricha zbog panične potrebe Hornetsa da se riješe love koja ih gura u luxury tax što bi ih prisililo da se riješe Chrisa Paula. Aldrich nije zvijezda niti će to ikad biti, no tip je velik radnik, sjajan je u obrani, ima i visinu i težinu, iako je u napadu truba. Ukratko, on je pravi tip za OKC, isto kao što je Harden bio bolji tip za OKC i od Currya i od Evansa, iako se to takvim ne čini. Aldrich će im omogućiti da se suprotstave svakoj ekipi na zapadu, uključujući i Lakerse koje su dobro namučili iako su pod košem imali mršavog Greena i Ibaku i zombije Krstića i Collisona. Ne bi me iznenadilo da Thunder ove godine gledamo u finalu Zapada.

*Ukoliko ne računamo masakriranje New York Knicksa pod redateljskom palicom Isiaha Thomasa. Brrrrrr, takve stvari najbolje je zaboraviti.

12. pick: Xavier Henry – Memphis Grizllies

Čini se kako Gay odlazi iz Memphisa. Henry je savršen igrač koji ga može zamijeniti, tip koji igra i krilo i beka, koji trpa izvana i ima solidan ulaz u reket. Ostane li Gay u Memphisu Henry će zabijati s klupe, što Memphisu treba više nego što Domenechu treba psihijatrijski pregled. U svakom slučaju radi se o kvalitetnom mladom igraču koji se može dobro uklopiti u bilo koji NBA klub.

13. pick: Ed Davis – Toronto Raptors

Baj, baj Chris Bosh, helou Ed Davis. Raptorse čekaju godine i godine oporavka od odlaska najboljeg igrača i od debilnog ugovora s Hedom Turkogluom. Srećom pa je Ed Davis mladac koji ima vremena i na kojeg treba igrati. Tip je sirov, nema igru ni leđima ni licem prema košu, ali je skočan, može ćopiti ofenzivni skok i zabijati iz velike blizine. Iskreno mislim da je Toronto mogao bolje proći, ali činjenica je da su Hedo i Bargnani mekaniji od poprsja Christine Hendricks i da im je trebao momak koji može začepiti reket i prisiliti protivničke bekove da ne poentiraju iz blizine.

14. pick: Patrick Patterson – Houston Rockets

Još jedan lik iz Kentuckya izabran je lottery pickom. Moram priznati kako mi se Patterson sviđa budući da ima i igru leđima i može zabiti tricu. Da stvar bude bolja tip je mrcina koja se ne boji pohvatati s najvećim igračima na terenu. Odličan pick za Rocketse koji muku muče s ozljedama iz godine u godinu. Uopće ne sumnjam da će GM Daryl Morey, koji je složio sjajnu ekipu u samo tri godine služeći se i instinktima i proučavanjem iznimno opsežne i napredne statistike*, od Pattersona napraviti iznimno produktivnog igrača.

*Ne znam jeste li to vidjeli, ali to su stvarno bolesne stvari. Bolesne! Ne čudi me što tipa zovu Dork Elvis, fali mu samo statistika kako igrači šutiraju kad je vani pun Mjesec. No, činjenica je da mu ide dobro i da od relativno nepoznatih likova stvara prave igrače.

15. pick: Larry Sanders – Milwaukee Bucks

Sanders je još jedan u nizu sirovih igrača koji mogu igrati i četvorku i centra. Malkice potcijenjen igrač kojem su mnogi prognozirali pad na sam kraj prve runde svejedno je izabran tamo gdje treba. Bloker, mrcina, tip koji pomaže Bucksima da se kolju u reketu sa svim ekipama na istoku. Igrač s klupe koji može imati solidnu karijeru u ligi.

16. pick: Luke Babbit – Portland Trail Blazers

Paul Allen je kreten. Ne samo da je tip stvorio Microsoft, vodio monopol i milijardama ljudi spaljivao živce svojim užasnim softverom, nego se sad počeo miješati u vođenje sportskih momčadi koje posjeduje (Blazersi, Seahawksi i Soundersi). Znam, znam, tipu je dijagnosticiran rak i sigurno je dugo godina želio sam povlačiti sve poteze u svom timu, no Kevin Pritchard spada među pet najboljih GM-ova u ligi i iz ničega je složio sjajnu ekipu. Dokaz tome je i ovogodišnji draft na kojem je povukao nekoliko poteza i Blazersima doveo par sjajnih igrača. Pametno se riješio Martella Webstera koji nikako nije funkcionirao u Portlandu, i za njega doveo Babitta, bijelca kojeg će ekipa u Portlandu obožavati i jednako kvalitetnog i preciznog šutera kakav je Webster bio u koledžu. Luke može zabijati i trčeći kroz blokove do trice i s mjesta, pametno varajući svoje čuvare jednostavnim no efikasnim driblinzima.

17. pick: Kevin Seraphin – Washington Wizards

„Take a load of this“, rekao je nacereni Stern nekome od novinara prije nego što je pročitao koga su Bullsi izabrali. Wizardsi su ovaj pick dobili za ništa. Uzeli su Hinricha kojeg su Bullsi makli kako bi imali prostora za dva max free agenta (Lebron i Bosh su naravno prva opcija) i za žuntu dobili ovog francuskog igrača koji je fin, visok, nabildan dečko, ali koji se nije pretjerano naigrao u Choletu. Nema šanse da Seraphin zaigra u NBA-u kroz sljedeće dvije ili tri godine, što Wizardsima paše budući da će tako ušparati par milijuna dolara.

18. pick: Eric Bledsoe – LA Clippers

Thunder su dobili pick za ništa od Miamija koji im je dao i Daquena Cooka kako bi oslobodili što više cap prostora i sad mogu potpisati čak TRI max free agenta (Lebron i Bosh uz Wadea su naravno prva opcija), i onda su ga odmah utopili za budući pick prve runde (naravno, zaštićen, ipak se tu radi o Clippersima). Bledsoe je kvalitetan mladi igrač koji je morao igrati u sjeni Johna Walla u Kentuckyu i koji bi na godinu vjerojatno bio među prvih pet igrača na draftu. No, kako to već obično biva, siromašni crnci odlaze u profiće prerano kako bi spasili svoje familije i teško da ih se za to može kriviti. Clippersi su dobili odličnog momka koji im može pomoći s klupe dok Baron Davis češlja svoju bradu ili hvata dah od jurnjave po terenu.

19. pick: Avery Bradley – Boston Celtics

Rajon Rondo v2.0. Bradley je najbolji obrambeni bek na draftu, brz je i okretan (iako ni blizu kao Rondo) i sigurno bi bio puno viši pick da je ostao još jednu godinu u koledžu. Baš poput Ronda očajan je sa linije slobodnih (tek nešto više od 50 posto), no nema pregled igre kakav ima Rondo. No, zato ima nešto bolji šut iz igre i može donijeti prijeko potrebnu energiju u staru momčad Celticsa u kojoj je jedini mladić Rondo. Zajedno s Rondom činit će najbolji defanzivni bekovski par u ligi. Rondo.

20. pick: James Anderson – San Antonio Spurs

Ne znam kako im to uspijeva, da li tajno izvode lobotomiju nad svim drugim GM-ovima u ligi, ali Spursi uvijek uhvate kvalitetnog igrača jako nisko na draftu. Prvo je to bio George Hill, lani je to bio Blair, ove godine to je James Anderson. Vjerojatno najbolji šuter na draftu (Paul George i Babbit su tu negdje), tip može odmah zamijeniti često ozlijeđene Parkera i Ginobilija. Spursi će kroz tri godine doživjeti drastične promjene, no zahvaljujući ovakvim pickovima taj proces bit će manje bolan nego kod svih drugih momčadi.

21. pick: Craig Brackins – New Orleans Hornets

Ovo je onaj pick kojeg su Hornetsi dobili u zamjenu za Aldricha. Skladna četvorka koja ima par lijepih poteza u postu, no čovjek je premekan u obrani. Nešto popu Westa, samo malo širi i viši i ne toliko efikasan.

22. pick: Elliot Williams – Portland Trail Blazers

Pritchard je uzeo solidnog igrača koji može igrati i playa i dvojku što će Blazersima nužno trebati jednom kad se riješe Rudya Fernandeza. Nema baš takav šut, ali može si stvoriti prostor dobrim driblingom i, što je najvažnije, tip je ljevak što uvijek sjebe protivničke igrače.

23. pick: Trevor Booker – Washington Wizards

Dobili pick od Wolvesa. Ne znam što da kažem. Booker je solidan defanzivac i skakač, ali je prenizak za svoju poziciju. Sumnjam da će im se ovaj pick isplatiti, posebno stoga što Wizardsi već imaju nekoliko kvalitetnih visokih obrambenih igrača, prije svega Javalea McGeeja koji može blokirati kao blesav. Imali su puno boljih opcija, prije svega Hassana Whitesidea kojeg svi iz nekog razloga izbjegavaju kao da ima kugu, koleru, ebolu i mentalni sklop Derricka Colemana.

24. pick: Damion James – New Jersey Nets

Zanimljivo krilo koje bi moglo odmah igrati ako Netsi ubrzaju svoju igru, a nije da nemaju igrače koji mogu igrati takvu košarku. James je sjajan u kontrama, ali igra na puni napad mu nije jača strana.

25. pick: Dominique Jones – Dallas Mavericks

Mark Cuban je spičkao 3 milijuna dolara na kupnju ovog picka od Memphisa. Jones je regularno zabijao više od 21 poen na faksu i sigurno će doprinjeti ionako dubokoj klupi Mavsa, naročito na bekovskim pozicijama.

26. pick: Quincy Poindexter – New Orleans Hornets

Još jedan igrač kojeg su Hornetsi dobili u trejdu za Aldricha. Krilo koje može hvatati skokove i biti solidan all-around igrač s klupe.

27. pick: Jordan Crawford – Atlanta Hawks

Čovjek koji je zakucao preko LeBrona pridružio se Crawfordu u Hawksima. Da stvar bude zanimljivija Jordan je potpuno isti igrač kao i Jamal – zna šutnuti, ima solidan dribling, zabija sa svake pozicije na terenu i troši dosta lopti. Mogao bi biti koristan igrač godinama, svakako jedan od potencijalnih stealova ovog drafta.

28. pick: Greivis Vasquez – Memphis Grizzlies

Znate kako se na draftu sigurni pickovi prve runde pojednu sa familijama za one stolove na parketu, dok drugorazredni pickovi sjede na tribinama zajedno s ostalim plebejcima. Vasquez je također sjedio na tribini, a licem mu je prošao šok, nevjerica i ogromna radost nakon što je Stern pročitao njegovo ime. Sjurio se prema podiju. čvrsto zagrlio komisionara i na glavu stavio odvratnu kapu* Memphisa. Grizzliesima treba play, a u momku iz Venecuele dobili su visokog igrača koji se ubija za svaku loptu. Pošto volim takve igrače moram reći kako se nadam da će momak uspjeti.

*Najružnije kape u povijesti drafta. Izgledale su isprano i izlizano, k’o da su napravljene u osamdesetima i onda kupljene na Hreliću za kunu.

29. pick: Daniel Orton – Orlando Magic

Tri poena i tri skoka po tekmi dovoljno su da se nađete u prvoj rundi drafta. Svašta. Orton se neće naigrati u Orlandu koji je ionako krcat na centarskim pozicijama, ali kroz par godina mogao bi biti solidna zamjena Dwightu Howardu. Kentucky je ovime postao prva škola koja je imala čak pet igrača izabranih u prvoj rundi drafta. Coach Cal opet će morati obilaziti klince diljem države.

30. pick: Lazar Hayward – Minnesota Timberwolves

Solidno krilo koje se trudi, može igrati obe pozicije, zabija otvorene šuteve i sjajno pogađa sa slobodnjaka. Ništa posebno, no Wolvesi su već naučeni na takve igrače.

Druga runda:

31. pick: Tibor Pleiss – Oklahoma City Thunder
Centar koji će doći u ligu tek kroz nekoliko godina. Dobar fit za sistem u OKC-u i još jedan bijelac.

32. pick: Dexter Pittman – Miami Heat
Visok i snažan, sigurno će dobiti dobre minute na okljaštrenom rosteru Miamija koji će imati tri zvijezde i hrpetinu zamjena.

33. pick: Hassan Whiteside – Sacramento Kings
Evooo ga, evooo ga! Sigurno najzanimljiviji centar na draftu, uz kolegu DeMarcusa Cousinsa. Sirov igrač, no tip koji je fantastično građen i već sad može igrati obranu na visokoj razini. U najmanju ruku bit će novi Ben Wallace, ukoliko potpuno ne propadne. Apsolutni steal drafta, no tip nije mogao završiti u goroj momčadi za njega. Zašto? Na visokim pozicijama Kingsi imaju:

1. Carla Landrya – drugog najboljeg strijelca u timu
2. Samuela Dalemberta – čovjeka koji je do sad bio starter u boljoj ekipi od Kingsa
3. Jasona Thompsona – mladog igrača koji je odradio sjajnu sezonu
4. DeMarcusa Cousinsa – petog picka drafta koji je poprilično infantilan
5. Omrija Casspija – krilo koje je minutažu dobijalo i na četvorki
6. Hassana Whitesidea

Njegov ego sigurno je skrhan nakon što je završio u drugoj rundi, iako su ga mnogi gurali u top 15 pickova drafta. Zamislite kako će se momak osjećati kad bude igrao minutu ili dvije po utakmici. Uzmite u obzir da je vođa ove momčadi klinac koji je lani bio rookie i koji je sam poprilično zaguljen, ako je vjerovati novinarima, uzmite u obzir da je Sacramento dosadan mali grad i uzmite u obzir da će se Whiteside najvjerojatnije skompati baš s Cousinsom i da će se svi klati za minute i šuteve u momčadi. Kingsi će morati nekog tradeati ili se nadati da Whiteside i Cousins imaju strpljenja pričekati godinu dana dok Landryu i Dalembertu ne isteknu ugovori.

34. pick: Armon Johnson – Portland Trail Blazers
Play koji je već igrao s Babbitom. Ukoliko ga ne trejdaju još jedan dobar pick za Blazerse. Pritchard će dobiti posao iste sekunde nakon što se potvrdi njegov otkaz.

35. pick: Nemanja Bjelica – Minnesota Timberwolves
Još jedno krilo za Wolvese. GM Kahn lani je pickao samo playeve, ove godine krila. Možda se nada da će poletjeti? Bjelica ostaje još dvije godine u Benettonu.

36. pick: Terrico White – Detroit Pistons
Jako brz bek koji nije bogzna kakav košarkaš. D-League opcija je sigurno u igri.

37. pick: Darrington Hobson – Milwaukee Bucks
Solidan u svim aspektima igre, ni po čemu poseban. Krilo koje će igrati s klupe.

38. pick: Andy Rautins – New York Knicks
Sjajan tricaš koji će zajedno s Gallinarijem ispaljivati 60 trica po utakmici u d’Antonijevom sistemu. Nije bilo previše zviždanja.

39. pick: Landry Fields – New York Knicks
Tko?! BUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU!!!!! Navijači Knicksa su na istoj valjnoj duljini s vuvuzelama.

40. pick: Lance Stephenson – Indiana Pacers
Sebičnjak koji zna zabijati. Kažem vam, Granger sigurno odlazi iz Indiane.

41. pick: Jarvis Varnado – Miami Heat
Bloker koji može odmah igrati na siromašnom rosteru Heata.

42. pick: Da’Sean Butler – Miami Heat
Neumorno krilo koje nema nekih velikih mana, niti vrlina. Dobar dečko u svlačionici, kažu Ameri.

43. pick: Devin Ebanks – Los Angeles Lakers
Sjajan pick za prvake, krilo koje je trebalo biti izabrano u prvoj rundi. Odlična zamjena za Artesta.

44. pick: Jerome Jordan – Milwaukee Bucks
Ogroman centar koji baš ne zna igrati košarku. Jako dobar pick ovako kasnu u draftu, makar od njega ne bilo ništa.

45. pick: Paulo Prestes – Minnesota Timberwolves
Brazilski centar koji nije bogznakakav atleta, ali može držati reket.

46. pick: Gani Lawal – Phoenix Suns
Odličan pick za Sunse koji su dobili četvorku spremnu za igranje u NBA-u. Savršeno paše u run ‘n’ gun sistem i imat će dobru minutažu ode li Amare.

47. pick: Tiny Gallon – Milwaukee Bucks
Tiny nije Tiny. Najdeblji igrač na draftu ima 136 kila i nije baš pokretan. Bucksi se krcaju centrima, valjda da netko može nositi Boguta na ramenima kad osvoje prvenstvo. Za jedno 12 godina, eventualno.

48. pick: Latavious Williams – Oklahoma City Thunder
D-Leaguer koji je završio u OKC-u preko Heata. Krilni centar koji se mora nastaviti razvijati.

49. pick: Ryan Richards – San Antonio Spurs
Englez koji nije igrao košarku dugo na visokoj razini. Centar. Spursi će sigurno više razmišljati o dolasku Thiaga Splittera nego o njemu.

50 pick: Solomon Alabi – Toronto Raptors
Raptorsi su uboli najvišeg igrača na draftu koji može blokirati šuteve i to je sve. Nešto kao Thabeet, samo što je ovaj biran tamo gdje treba.

51. pick: Magnum Rolle – Indiana Pacers
Krilni centar koji je prestar (24 godine), presirov i premršav za igru u NBA-u.

52. pick: Luke Harangody – Boston Celtics
Savršen pick za Celticse. On i Scalabrine sigurno će postati sjajni prijatelji grijući klupu. Sjajan u koledžu, no to ne znači ništa u NBA-u.

53. pick: Pape Sy – Atlanta Hawks
Francuz sa solidnim šutem iz vana. Sumnjam da će uskoro igrati u ligi.

54. pick: Willie Warren – LA Clippers
Puno bolji igrač nego što se misli, u Clippersima će opet zaigrati s Griffinom. Fora je što će Davis i Bledsoe biti ispred njega na depth chartu.

55. pick: Jeremy Evans – Utah Jazz
Krilo koje ni po čemu nije posebno, ali Jazzu trebaju krila. Šteta što ih je Kahn sve pokupio.

56. pick: Hamady Ndiaye – Minnesota Timberwolves
Još jedan centar koji zna igrati samo obranu. Ima ih ko pljeve.

57. pick: Ryan Reid – Oklahoma City Thunder
Još jedan igrač za OKC. Imao je šanse 1/300 da bude draftiran, ni potencijala ni vještine. Bio bi rezerva čak i na klupi sadašnje Jugoplastike.

58. pick: Derrick Caracter – LA Lakers
Artestu očito treba pravi drugar. Caracter je spaljeni momak koji zbog svoje infantilnosti nije imao bogznakakvu karijeru na faksu.

59. pick: Stanley Robinson – Orlando Magic
Jako lijep pick za Magic koji su dobili eksplozivno krilo koje u najgorem slučaju može igrati obranu, ili se razviti u sjajnog slashera koji može ubacivati 10-ak poena po tekmi.

60. pick: Dwayne Collins – Phoenix Suns
Još jedna četvorka za Phoenix. Igra leđima mu je solidna, zna ćopiti loptu u skoku i to je otprilike to.

Nakon drafta stotine mladića ostalo je razočarano. Neki su odmah odustali od košarke, drugi su odlučili pokušati u Europi, a treći su se zakleli kako će upasti u NBA roster bez obzira bili draftirani ili ne. Teško je ne osjećati žaljenje prema tim mladićima koji su igrali ozljeđeni, žrtvovali svoju mladost radi košarke i trudili se samo da bi bili odbijeni. Svijet profi sporta težak je i okrutan i dobro je to zapamtiti svaki put kad zbijamo šale i vrijeđamo igrače samo zato jer slabije rade nešto što mi, obični smrtnici, ne bi mogli napraviti kroz tisuću godina.
No, među njima ima i povlaštenih. Onih koji su uspjeli, bar za kratko Onih koji imaju novi dom. Dok su njihovi kolege razočarano buljili u ploču s imenima, njih je obuzimalo uzbuđenje i radost. Sigurno su teško zaspali. Uostalom, čemu sanjati kad ti se snovi ostvaruju na javi

Čujte i počujte

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: