Osveta u pustinji

 

Zaboravite na staru američku izreku, osveta je najbolje servirana podgrijana. Na golemoj, kozmičkoj sunčevoj baklji. Sunsi su pomeli pod Spursima, isti onaj pod po kojem je Nash krvario iz nosa i sad iz oka, i na kojem je završio nakon hokejaškog udarca Roberta Horrya. Metla možda nije počistila svu gorčinu teških poraza, no nema sumnje kako je pod sada čist za nove izljeve krvi.

Na žalost, poprilično je očito kako će se krv liti već u finalu Zapada. Lakersi su gadan matchup za ovu ekipu Sunsa, mogu ih ubiti iznutra, mogu braniti pick ‘n’ roll, mogu čuvati Amarea puno bolje nego je to radio Duncan, i mogu odgovoriti na svaki pokušaj Sunsa da ubrzaju ritam. Lakersi mogu igrati i brzo i moćno, i u tranziciji i u punom napadu, i teško je vjerovati da im se Sunsi mogu oduprijeti*.

*Vidite što vam se događa kad podupirete luzerske momčadi. Čaša je uvijek napola prazna.

No, do tad Sunsi mogu uživati u pobjedi koja je trebala stići nekoliko godina ranije. Mogu uživati u tome što su konačno pobijedili ri… zapravo, ne rivale, koliko svoje smrtne neprijatelje; nasilnike iz škole koji su im svaki dan otimali sendviče, skidali gaće ispred cura i zabijali im glave u zapišani pijesak na skoku u dalj poslije nastave. No, kako to da im je to pošlo za rukom s najslabijom ekipom u zadnjih pet godina, bar na papiru? Jesu li Spursi stvarno toliko stari i nemoćni i spori?

Ne može se poreći kako ovo više nije ona dinastija koja je masakrirala protivnike defanzivom, uspavljujućim tempom i superdosadnim koševima od table Tima Duncana. No, teško je reći da su Spursi olinjali, bezubi psi koji su mirno legli u vrelu teksašku prašinu kako bi crkli na podnevnom suncu*. Ako izuzmemo Jeffersona koji je praktički čitavu sezonu odigrao u hladovini, teško je reći da se San Antonio nije trudio. No, Sunsi su uvijek znali pronaći odgovor.

*Nije da se trudim imati ove sunčane izljeve. Dođe to samo od sebe.

Zapravo, čitava ova sezona bila je sezona odgovora. Postavljalo se pitanje može li Nash igrati na nivou u godinama za penziju. Hoće li Amare biti trejdan? Jesu li ovo zadnji trenutci Kerra u uredu? Mogu li no-name igrači poput Dudleya, Fryea, Dragića, Amundsona i Lopeza odraditi kvalitetne role? Može li Stoudemire opet biti onaj stari? Hoće li se Richardson uklopiti? Jel’ Hill zdrav? Mogu li uopće do playoffa? Odgovor je danas sasvim jasan, no nemojte kriviti ljude što pitaju. Sunsi su navikli navijače na razočarenja. Ipak su bili najbolja ekipa na papiru koja nikako nije mogla napraviti bitan rezultat u playoffu.

Neki će za to okriviti run ‘n’ gun igru bez prave obrane, izmišljat će svakojaka čudesa, i možda su u pravu. Možda se prvenstvo ne može osvojiti igrajući neobuzdanu, divlju, poetičnu i prekrasnu košarku. Možda je rudarenje i guranje jedini način za dolazak do prstena. No, možda Sunsi nikad nisu bili pravo dobra ekipa.

Pat Riley je izmislio nešto što se zove „disease of more“. Prema njemu uspjeh u košarci rađa neuspjeh – jednom kada uspijete svi se umisle, traže veće role, više minuta, više šuteva, i uskoro se ona osjetljiva ravnoteža u momčadi naruši i sve ode u Clipperse*. Sunsi možda nikad nisu osvojili prvenstvo, ali bili su uspješni, bili su veliki i, što je najgore, imali su velika imena u ekipi. Nash, Amare, Marion i Johnson su bili igrači koji su imali svoje ja, bili su prepoznatljivi. Puno je lakše pomiriti dva superstara s pet role-playera nego četiri zvijezde jednakog sjaja, kolikogod im sustav u kojem se igralo odgovarao.

*Što je košarkaški sinonim za kvragu.

Današnji Sunsi ne pate od tog problema. Ako ste ikad slušali Jareda Dudleya njemu je savršeno jasno kakvu ulogu ima u ekipi i što mora raditi da zaštiti Nasha i Amarea. Dragić je u više navrata pokazao kako može biti starter u ligi, no skrušeno prihvaća svoju ulogu. Hill zna kako je napaćeni veteran koji ne mora izigravati junaka, koji može voditi ekipu i koji zna guknuti kakvu mudru riječ mladićima*. Richardsonu njegova uloga možda nije sasvim jasna, no dovoljno je pametan da zna kako je ovo Steve+Amare momčad. Dečki idu zajedno u kino i na večere, druže se izvan treninga i po pričama iz svlačionice i po igrama na terenu je sasvim jasno kako se radi o ekipi.

*I pogoditi bezobrazno par šuteva preko bilo koga. Hill je odigrao sjajno u playoffu kad god je trebalo.

To su savršeno pokazali u ovom playoffu, naročito u seriji protiv Spursa. Kad bi momčadi išlo loše netko bi preuzeo uzde, ili kroz čitavu tekmu, ili kroz četvrtinu, ili samo na par minuta. Richardson je to odradio u prvoj, Hill i Frye u drugoj. Dragić je imao fantastičnu četvrtu u trećoj kada je pogađao i moguće i nemoguće, a Nash je pokazao tko je gazda ubacujući loptu za loptom unatoč rasječenoj obrvi. Amare nije samo konstantno zabijao nego je i igrao obranu i čitava momčad izgledala je kao jedno. Serija je bila savršena, od Los Sunsa i simbolične geste protiv rasističkih zakona, do Gentryevog zagrljaja u odijelu sa znojnim i skromnim Dragićem (video). Ove četiri utakmice bile su jedan od najzanimljivijih i najuzbudljivijih sweepova koje sam ja imao priliku gledati, svaka utakmica nabrijana, svaka utakmica s nekim pamtljivim trenutkom ili fantastičnom predstavom.

Sunsi su konačno prošli Spurse i to na najbolji mogući način. Ekipa, prava ekipa Sunsa pobijedila je tim koji je kroz prošlu dekadu postao simbol momčadske košarke. Golemi crnac s juga i mršavi Kanađin opsjednut nogometom pobijedili su svoje demone zahvaljujući ekipi koju je sastavio čovjek rođen u Libanonu, a do pobjede protiv svojih najvećih protivnika došli su usred države koja je upravo donijela najrasističkiji zakon u posljednjih 20 godina. I onda mi netko kaže da košarka nije nešto više od 10 frajera koji bacaju loptu kroz obruč.

Oglasi
Označeno ,

Čujte i počujte

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: