Poput Lazara

Tužno je gledati kako velikani nestaju. Nakon svakog traljavog poteza, nakon svakog pokreta unakaženog godinama i brojnim ozljedama, nakon svakog nijekanja glavom i svakog praznog pogleda, nakon svake kretnje koja odražava frustraciju ta tuga se povećava. Uistinu, tužno je gledati velike igrače kako se spremaju za svoju sportsku smrt. Naročito ukoliko su vam ti igrači prirasli srcu.

Navijači Hajduka i Dinama dobro znaju o čemu govorim. Falange isluženih veterana prodefilirale su Maksimirom i Poljudom; neki da napišu The End na svoju sportsku priču, neki da pokušaju oživjeti svoju klinički mrtvu karijeru i odigrati još koju godinu u Turskoj, na Dalekom Istoku ili u zemljama u kojima je zabranjen alkohol i pogledi na lijepa ženska lica. Radili to ili s dostostojanstvom ili bez ikakvog srama nema sumnje kako ih je bilo tužno gledati.

Srce mi se paralo dok sam gledao Rapaića kako se beskrvno vuče po Hajdukovom boku, nekoć velik igrač iz one generacije koja je došla do Ajaxa u Ligi prvaka, isto kao što mi se paralo dok sam gledao Jordana u onom ružnom dresu Wizardsa, ili Barkleya, frustriranog i debelog, nesposobnog da se okiti prstenom kojeg je tako žarko priželjkivao.

Prošle je godine tuga bila rezervirana za Davida Ortiza. Čovjek s najvećim osmjehom u MLB-u, ma kvragu, u čitavom svijetu sporta, redovno me bacao u depresiju. Tip koji je razarao loptice, koji je igrao bez straha i koji je udarao kada je bilo najteže pripremao se za svoju sportsku smrt. Svakim at-batom ovo je bilo sve očitije. Visoke, ravne loptice unutra, loptice koje je prije dvije godine lakoćom slao preko zelenog zida Fenwaya, značile su kraj at-bata. Loptice koje su munjevitom brzinom prolazile kroz zemlju infielda u desno polje zapinjale su u ekstremnom shiftu koji je frustrirao Ortiza. Prije godinu dana Big Papi je bio manji od makovog zrna. Kao da je sve ono veselje isparilo iz njega. Kao da se pripremao za vlastite karmine.

Ono što ga je trebalo pokopati bio je glas kako se i on nalazi na zloglasnom popisu dopingiranih igrača. Iako ga javnost nije vidjela taj legendarni komad papira već je ošinuo Alexa Rodrigueza, iako bez težih posljedica*. No, za razliku od A-Roda, koji je skrušeno priznao svoju krivnju, Ortiz se nije dao. „Nisam kriv“, urlao je kao i mnogi prije njega i bilo mu je teško vjerovati. No, dogodilo se nešto što se nije dogodilo s McGwireom, A-Rodom, Clemensom i Bondsom – kad je David vrisnuo da je nevin i liga i sindikat igrača stali su iza njega. Je li se to dogodilo zbog osmjeha, zbog vedrine, zbog neke druge ljudske kvalitete, ili zbog toga jer je svima već bila puna šilterica steroida teško je reći. No, sasvim sigurno je kako je to ostavilo traga na Ortizu.

*Što je apsolutna sramota. Mnogi viču kako im je dosta priče o steroidima, no činjenica je kako si baseball nikada neće očistiti masne, debele obraze dok stvar ne istjera na čistac i kazni sve umiješane. Pa makar se tu radilo o najvećim zvijezdama sporta. Makar se radilo o Davidu.

Baš kao i ozljeda zapešća koja je svaki zamah palicom učinila paklom. Baš kao i odlazak Mannya Ramireza koji je štitio Davida u postavi. Nebo nad Yawkee Wayom se urušavalo. Čovjeku koji je donio trofej u Boston nakon gotovo 100 godina čekanja, nakon jednog teškog prokletstva i desetak bizarnih poraza, čovjeku koji je iskupio stotine igrača koji nisu uspjeli, tom se čovjeku zviždalo. Kažem vam, bilo je jako tužno gledati Davida Ortiza.

Još gore je bilo čitati sve one opaske anonimnih tipova po internetu. „Prestao se pikati“, govorili su. „Nema više steroida da se začepe rupe od igle“, pričali su. Svaki drugi tip insinuirao je i optuživao. Navijači Yankeesa predvodili su juriš, a ostatak baseball svijeta im se pridružio, uključujući i domaće snage. Čitav svijet se okrenuo protiv čovjeka koji je deset godina donosio sreću svima oko sebe.

Naravno, priča sa steroidima nije imala nikakvog smisla. Koja bi se to budala bola od 2003. godine (kada su uspostavljene rigorozne doping kontrole), i bez razloga prestala šest godina kasnije i to u razdoblju u kojem igračima najviše treba doping, u razdoblju u kojem fizički počinju slabiti? Ne znam je li Ortiz uzimao doping, stvarno nemam pojma*, no prestanak uzimanja ne čini mi se razlogom njegovog pada. Jednostavno, čovjek je bio ozljeđen i bio je star.

*Mislim tip je oduvijek izgledao kao balon. Barry Bonds je od štrkljavca postao gorila kroz tri godine, no Ortiz je oduvijek bio isti. S druge strane, teško ga je odriješiti od grijeha – bio je to period u kojem su svi uzimali, a tip se družio s Mannyem kojeg su nedavno ćopili zbog dopinga.

Na kraju njegove brojke i nisu bile toliko loše. OPS .794 i 28 HR je sasvim okej za čovjeka koji je navodno u 35. godini života*, iako je njegov SO/BB omjer bio katastrofalni 1,81. No, čak i ako brojke nisu bile tako grozne, unatoč katastrofalnom startu u sezonu (.185 AVG u prva dva mjeseca), bilo je više nego očito da je gotov.

*Po južnoameričkom brojanju godina. Na to uvijek možete nadožuntati tri –četiri godine jer nitko živ ne zna koliko su stvarno stari igrači iz Latinske Amerike.

Nekoć davno niste smjeli gledati bilo gdje drugdje dok je Ortiz bio u boksu. Čisto zato jer niste imali pojma što će uraditi. Svaki at bat bio je potencijalni home run, ili 2 run double, ili walk-off single. Tip je udarao poput stroja. Prošlu smo godinu završili zaključkom kako se stroj raspada, i nikakva količina ulja, vijaka, ležaja i zupčanika taj raspad nije mogla spriječiti.

Ova nam je godina dala konačnu potvrdu. Nakon prvih 5 utakmica Ortiz je na leđima nosio natpis „Staro željezo“. Boston se u potpunosti okrenuo protiv njega. Svi su digli ruke, a on kao da je bio prizma koja je sakupljala sve negativno svjetlo koje je obasjavalo jednu od najskupljih momčadi u ligi, momčadi koja je igrala daleko ispod svoje razine. Mediji su naoštrili svoje uvijek spremne kolce i zabili ih ravno kroz srce dobroćudnog diva. U ožujku i travnju udario je 8 loptica iz 56 pokušaja. 21 put izbačen je sa strike-outom, a do prve se prošetao samo 7 puta. Udario je jedan HR i pet doubleova*. Kao i obično, obranu nije igrao. Nekoć strah i trepet lige, veliki David Ortiz postao je omiljen prizor za protivničke bacače. Kažem vam, već smo kupili parcelu, naručili cvijeće i kupili nadgrobnu ploču. „Ovdje leži David ‘Big Papi’ Ortiz, čovjek zaslužan za jedan od najljepših videa na YouTubeu“, pisalo je na njoj.

*Jedina dobra stvar je što nije spavao u svlačionici za vrijeme utakmice poput Griffeya JR-a, još jedne legende koja nas je tužno napustila prije par godina.

No, prave, istinske legende nikad ne umiru. Ortiz kao da je odlučio da više neće biti žrtva. Svalio je kamen s grobnice i ustao poput Lazara. Vratio nam se u punom sjaju! U mjesecu maju udario je 9 home runova, njegov AVG popeo se na .361, a OPS mu iznosi 1.191! Od razbijene, razvaljene splavi, od probušenog kanua, nastao je pravi, prekooceanski razarač. David kao da je čekao ljeto da se probudi iz zimskog sna, njegova medvjeđa konstitucija jedva je dočekala užareno sunce petog mjeseca. Osmjeh, onaj prekrasni osmjeh, raširio se preko njegovih usana poput golemog, bijelog, čistog platna, spremnog da se na njemu naslika najljepša slika. Čovjek je pokazao zube!

No, pitanje je hoće li izdržati. Je li ovo samo bljesak, samo tračak svjetla u tmurnom zalazu jedne karijere? Hoćemo li ga opet početi žaliti, kopajući raku sve dublje i dublje? Ili će Ortiz nastaviti ovim tempom, udarajući loptice bez pardona, šaljući ih preko zida bullpena u desnom polju Fenwaya, ili će ostati sjajan do kraja godine. Teško je reći. S obzirom na ozljede, s obzirom na godine, stvarno je teško reći. No, nastavi li Ortiz ovom stazom Red Soxi će imati gadan problem po završetku sezone. Platiti 20 milijuna dolara za 36-godišnjeg igrača ili pustiti jednu od najvećih legendi kluba koja je upravo imala fantastičnu sezonu da ode? U svakom slučaju ne bi im želio biti u koži. Posao pogrebnika definitivno nije moj đir.

Oglasi
Označeno

Čujte i počujte

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: