Vampire Weekend kao odmor od sporta

Vampire Weekend je lako odbaciti baš kao što je lako odbaciti svaki bend oko kojeg je nepopravljiva i svemoćna indie promo mašina izgradila hype nekoć rezerviran za užasne, britanske, NME retro bendove. No, to škartiranje bila bi velika pogreška. Zato ne mogu i neću reći kako su VW glup i dosadan i umjetan bend, iako postoje mnogi koji će posegnuti upravo za tim riječima.

Njihov istoimeni prvijenac bez problema upada među 20 najboljih ploča snimljenih u nultima čisto zbog nevjerojatne glatkoće tih pjesama, naročito CD-R na kojem se nalazi iz nepoznatog razloga izbačena stvar “Boston”. Contra nije ni blizu toliko dobra, rekao bih da nema niti jednu pravo dobru stvar (osim, ajde, Taxi Caba koji je valjda jedino meni najbolja stvar na ploči), no slušanje Contre svejedno predstavlja jedno jako ugodno iskustvo. Vampire Weekend su upravo to – jedan jako ugodan i pristojan bend kojeg čine četiri pristojna mladića koji žive pristojne živote* i sviraju pristojnu muziku. Što je poprilično osvježavajuće u današnje vrijeme ekscesa u kojem se mainstream zvijezde fotkaju gole (što je neopisivo dobro, usput budi rečeno), šire glasine o vlastitoj dvospolnosti i pribijaju Isuse na križeve, dakle u vrijeme u kojem su najeksponiraniji primjerci jednog reliktnog, zastarjelog i konzervativnog diskografskog modela zasnovanog na velikim kućama i Billboardovim ljestvicamma, tako prokleto kontroverzni.

*Ezra je učitelj engleskog, za Boga miloga! Koji nosi bijela odjela i odjeva se po stađunu, za Boga miloga! Da mi netko kaže kako momak ima 50 godina povjerovao bih mu iz prve. Za Boga miloga!

Uistinu, čovjeku ponekad dosadi da mu guraju sise pod nos ili kriče o životinjskom seksu koji je sve rijeđe zamaskiran u nevješte eufemizme koji ne bi zavarali ni djecu iz prvog osnovne pa se taj isti, umorni pojedinac zaželi nečeg normalnog i običnog. Vampire Weekend i njihov ispolirani afro-pop, iz kojeg je kirurški odstranjena svaka prijesa odvratnog,umišljenog i, u krajnjoj liniji, snobovskog world musica, su dušu dali za odmor od ovog suludog svijeta u kojem živimo. Znači li to da su VW važan bend koji pomiče granice, koji se vješto snalazi u ovom anti-svijetu u kojem su vrijednosti okrenjene na glavačke, u kojem bi Carpentersi bili alternativa, a GG Allin najveća zvijezda na MTV nagradama? Moj odgovor je ne. Sumnjam da će biti zaboravljeni čak i ako stanu na samo dva albuma iako se radi, da budemo odmah jasni, o jednom pomodnom bendu, no snaga Vampire Weekenda ne leži u dugotrajnosti.

To je nešto što bi im starija ergela glazbenih kritičara zamjerila, no dugotrajnost u današnje vrijeme ne može biti na cijeni. Vratili smo se u pre-Pet-Sounds doba, u vrijeme singlica i one hit wondera u kojoj je koncentracija slušatelja tako slaba da većina ne može poslušati pjesmu do kraja, što ionako nije bitno budući da gotovo više nitko ne odvaja vrijeme isključivo za slušanje muzike nego je konzumira uz ozbiljnu dozu rada na poslu/surfanja/igranja/sređivanja stana i tome sličnih aktivnosti. Sa svojim dvoipol minutnim pjesmama VW su savršeno prilagođeni ovom iTunes dobu, pa makar to značilo da ćemo ih sutra zaboraviti. Što bi, po meni, bila iznimna šteta budući da čak i Contra ima nekoliko sjajnih trenutaka poput Ezrinog blesavog zavijanja na “White Sky” ili elektroničkog nabijanja u “Giving Up the Gun”.

Kad bi se bavio dijeljenjem brojčanih ocjena VW bi zaradili 23 stupnja Celzijuseva, budući da nisu ni vrući ni hladni, već jednostavno ugodni da vam je praktički gušt napisati recenziju kako bi se odmorili od pisanja sportske kolumne koja će vam pojesti živce.

Oglasi
Označeno

Čujte i počujte

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: