Čarobnjak od riječi

Alan Moore je za strip ono što je Michael Jordan za košarku, Wayne Gretzky za hokej, Pele za nogomet i Babe Ruth za baseball. Možete imati svoje favorite, nitko vam to neće zamjeriti, ali pri tom morate znati kako je Alan Moore konsenzusom najbolji. Čovjek koji je stvorio V for Vendetta, Watchmen, The League of Extraordinary Gentlemen, From Hell*, Prometheu i ostale vrhunce strip umjetnosti zanimljiv je čak i kad ne piše. Zanimljiv je kad priča. Alan Moore za sebe voli reći da je čarobnjak, da je mag, zato jer su čarobnjaci u staro doba bili ljudi koji su manipulirali riječima. Što pokazuje u sjajnom, trodijelnom intervjuu (1, 2, 3).

*Iskreno se nadam da ova remek-djela niste upoznali preko grozomornih filmova koji su iskasapili Mooreove ideje i nabili ih na kolac. Čitajte stripove, majkumu!

Oglasi
Označeno

4 misli o “Čarobnjak od riječi

 1. Dobar intervju, hvala na preporuci. Zapravo me začuđuje pozitivnim stavom jer mi nekako kroz stripove djeluje puno mračniji, mizantropičan – a sad izgleda da i nije baš. Sviđa mi se kad priča kako “slažu život oko knjiga”. Evocira sliku brloga :-)

 2. cute2701 kaže:

  ma moore je oduvijek bio micek.

  btw evo link za mindscape of alan moore.

  • E, da… sad to opet ima smisla. Mračan i, priznajem, ne baš mizantropičan (to mi se čini pregrubom karakterizacijom) nego “svjestan ljudskih ograničenja” ;-)
   Najbolji mi je dio kad veli da su poganske navade/religije lepezom božanstava kao abeceda, dok je monoteizam jedan glas – uuUuu; Bog reduciran na majmunsku nemuštost.
   Morat ću još par puta pogledat. Hvala :-)

 3. cute2701 kaže:

  molim :) zanimljiv je lik, skroz.

Čujte i počujte

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: